Zobacz temat
 Drukuj temat
Feliks Gruszka "Geneza Kępna - prawda i mity"
Dominik Makosch
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 08:20
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

widzę, że z wielu niezależnych od nas przyczyn prace nad opulblikowaniem prac na razie się zatrzymały - mam nadzieję, że wkrótce do nich wrócimy.
Gdzieś chyba wczesną jesienią coś z Mustavą kombinowaliśmy w sprawie opublikowania pracy Feliksa Gruszki pt. "Geneza Kępna - prawda i mity". Nie doprowadziliśmy sprawy do końca z jakichś tam problemów technicznych - może teraz tą pracę (podzieloną na kilka części) opublikować? Co o tym myślicie - to http://www.kepnos...o_id=28507 mogłaby być strona boxu (po dopracowaniu jakimś tam)

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 08:50
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

Przepraszam za moją ostatnią nieobecność ciałem i duchem kwiatek Dzisiaj biorę się za moją część opracowania usmiech i mam nadzieję, że też dzisiaj ją zakończę .



kempen napisał/a:
może teraz tą pracę (podzieloną na kilka części) opublikować?

myślę, że to by można zrobić w formie biuletynu kontynuując nadal to co zaczęliśmy i nie rozdrabniać się na ileś tam różnych wersji. A skoro to jest jakiś gotowiec to myślę, że można by się już za to zabrać usmiech
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 08:59
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

nie wiem czy Mustava zachował wszystkie części publikacji? Jakby co to mam je u siebie, w sumie tego jest 243 strony - nie wiem, czy to nie za dużo na biuletyn ale co tam. Niech może jeszcze inni się wypowiedzą na ten temat.

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:05
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

możesz mi to przesłać ? choćby w kilku spakowanych częściach ?
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:07
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

już - tylko, że jak przed 13:00 się przepchnie to będzie dobrze usmiech

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:08
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

a niech się pcha Grin
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:15
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

próbuję wysłać na efkama baranów - pójdzie w częściach

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:21
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

dam ci znać jak dojdą usmiech
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 09:53
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

Ewa - sprawdź czy coś masz bo ja mam info, że dwa maile wróciły tylko nie wiem które no i daj mi inny adres niż ten @baranow - może masz skrzynkę zapchaną.

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 10:20
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

doszedł do mnie nr 1 i faktycznie zapchał mi skrzynkę usmiech drugi adres to ewa.marszalek@kepnosocjum.pl ale prościej by było jakbyś to wrzucił w całości na scribdę w formie private a nam podał tylko link usmiech
Instrukcja obsługi :
- http://www.scribd.com/
- powiąż swoje konto z fb
- na górnym pasku "upload"
- otowrzy się strona upload-u zaznacz "make this document private"
- kliknąć upload i dodać dokument
- po załadowaniu wrzuć tutaj linka usmiech
 
http://kepnosocjum.pl
efkama
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 10:38
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

efkama napisał/a:
- po załadowaniu wrzuć tutaj linka

najpierw kliknij save i wejdź w dokument szok
później skopiuj link np jak ten http://www.scribd...xzk8ki90q6
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 12:13
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10


"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
sirena32
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 12:59
Awatar

Postów: 388
Data rejestracji: 06.07.10

Ja widzę usmiech

Sirena
 
Dominik Makosch
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 13:04
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

no to dodaję dalej

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
efkama
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 13:08
Awatar

Postów: 1521
Data rejestracji: 29.06.10

kokok
 
http://kepnosocjum.pl
Dominik Makosch
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 13:49
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10


"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
Mustava
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 15:43
Awatar

Postów: 1737
Data rejestracji: 28.05.10

kempen napisał/a:
przypomnij mi Twoje zdanie...

Grin
Po wydaniu pierwszego numeru zapanowała (moim zdaniem) moda na koncepcję by prezentacje wszystkiego co zostanie stworzone/napisane wydawać/przedstawiać jako biuletyn i w pdf'ie usmiech
Ja jestem odmiennego zdania (tak na 75% Grin )

Co do genezy p.Gruszki, to i owszem może i mogłoby to być wydawane we fragmentach jako jeden ze stałych elementów biuletynu, ale biuletyn taki musiałby być wydawany w równych odstępach czasu.

Edytowane przez Mustava dnia 28-01-2012 15:55
 
slawomir wieczorek
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 17:13
Postów: 166
Data rejestracji: 29.06.11

Skoro nie wyłączyliście mnie z grona mającego dostęp do ,,kuchni'' socjum, to wypowiem się na temat pracy p. Gruszki. Generalnie uważam, ze jeżeli mamy prawo tę pracę upublicznić, to należy to zrobić.
Rozumiem, że autor pracy żyje i wyraża na to zgodę.
Należałoby się jednak zastanowić nad możliwością dyskusji nad nią już po jej upublicznieniu.
Zresztą pod każdym biuletynem powinna być możliwość takiej dyskusji. Dlaczego?
Praca p. Gruszki powinna mieć raczej tytuł ,,Legendy i mity dotyczące Kępna''. Problemem tej pracy jest totalne pomieszanie faktów z czystą fikcją. Opiera się chyba na starych tekstach powstałych gdzieś w okresie zaborów oraz na przełomie XIX i XX wieku. W dużej części można ją porównać do ,,Legendy o królu Popielu'' oraz ,,Legendy o Wandzie co nie chciała Niemca''. ALE TAKIE legendy są ciekawe i budują tożsamość narodową.

Obalanie kolejnych mitów zwartych w tej pracy byłoby jednak ciekawym zajęciem, chociaż smutnym, bo chciałbym, zeby to wszystko co opisał p. Gruszka było prawdą.
Pod względem literackim jest jednak ona fascynująca usmiech.

Wartość opracowania obniża niestety brak chociażby próby rozgraniczenia Prawdy od Mitów. Ale może było to rozmyślne działanie ze strony Autora, który jak sądzę zdaje sobie z tego sprawę.

Osobiście to przestrzegałbym przed traktowaniem tej pracy jako źródła wiedzy, pomimo, że wiele zawartych w niej faktów jest prawdziwych.

Podsumowując: Czy opublikować? TAK, ale z odpowiednim komentarzem (pytanie jednak czy pozwoliby na to sam autor pracy?) oraz z możliwością przeprowadzenia ,,osądu'' nad jej treścią.

Czy w pozostałej części tej pracy znajdują się informacje dotyczące źródeł, z których korzystał autor?

Edytowane przez slawomir wieczorek dnia 28-01-2012 17:19
 
Dominik Makosch
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 28-01-2012 18:55
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

slawomir wieczorek napisał/a:
Czy w pozostałej części tej pracy znajdują się informacje dotyczące źródeł, z których korzystał autor?

na razie wrzucę pozostałe części i zobaczycie co jest dalej

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
Dominik Makosch
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 20-02-2012 10:48
Awatar

Postów: 659
Data rejestracji: 29.06.10

czy to znaczy, że przypominasz temat czy piszesz o jakiegoś rodzaju plikach?

"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Monografia Kępna z 1815

Czytaj publikację


bądź pobierz książkę
(ok. 35MB)
Do zobaczenia Efka![0]
Kalendarz

Brak wydarzeń.

Złap nas w sieci NK  FB  BL  TVN24
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Leczenie AMD
· Magnesy stolarskie?
· Części samochodowe?
· prezent dla mamy
· Czy miał ktoś proble...
· Prezent dla taty
· Kępno.Węzeł kolejowy.
· Friederike Kempner -...

Losowe tematy
· Myjomice.
· Kościół w Kozie Wie...
· SPOTKANIE INTEGRACYJNE
· Syfony Szklane
· Notariusze
Najwyżej oceniane zdjęcie
Brak głosów w tym miesiącu
44,359,319 unikalne wizyty