Zobacz temat
 Drukuj temat
Przepis na mięso na Święta
kempen
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:13
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

poszukuję dobrego, tłustego, Wielkopolskiego, przepisu na mięcho na święta...mam zamiar podjeść...
 
mikehopfen
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:15
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

teraz mnie zaskoczyłeśGrin
 
mikehopfen
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:15
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

jaki rodzaj mięsa preferujesz?
 
kempen
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:21
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

tłusty, muszę mieć w takie święta dwa dni, że nic nie robię tylko leżę i czytam coś dobrego i "zakąszam" jak mówi mój znajomy, myślałem o jakiejś karkówce albo takiej tłustej wiejskiej kaczce...
 
efkama
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:22
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

jak ma być tłusto to boczek zwijany z farszem ;-))) oby tylko wątroba to wytrzymała, ale pyszności !!!
 
kempen
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:27
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

no to napisz przepis droga przyjaciółko...
 
mikehopfen
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:28
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Dwie młode, tłuste kaczki oczyścić, nasolić i nadziać oddzieliwszy ostrożnie skórę od piersi następującym farszem: 10 deka młodej słoninki i dwie wątróbki z kaczek przepuścić przez maszynkę i przetasować przez sito. Dodać jedną cebulę utartą na tarce i uduszoną na maśle, trzy łyżki przesianej bułki, jedno całe jajo, trochę pieprzu i gałki muszkatołowej. Po nadzianiu zaszyć i piec w piecu jak zwykle, polewając często masłem, aż się ładnie zrumienią. Na dopieczeniu posypać kaczki lekko mąką, oblać parę razy sosem, a wydając, ułożyć pokrajane na półmisku.

 
efkama
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:33
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

nie sądzę, żeby to był jakiś konkretny przepis bo ja to poprostu tworzę ;-) boczek jak najchudszy, duży i cieniutki ! jak za gruby czyli wysoki to nie zwiniesz więc go rozpłaszcz troszkę rozcinając ;-) podsmaż pieczarki (w kostkę pokrojone)żeby odparowały z wody, jak wyłączysz to do gorących dodaj serek topiony pieczarkowy, żeby się zrobiła taka masa i możesz do tego dodać troszkę mięsa mielonego ale niekoniecznie ! boczek przyprawiam tak : do miseczki trochę oleju, trochę magi i sprawdzony mam czerwony delikat do mięs , czosnek granulowany i trochę przyprawy do grilla ...wymieszaj wszystko i obsmaruj tym cały boczek, nałóż farszu, zawiń, zwiąż grubą nicią i niech se tak dzień poleży a później najlepiej do piekarnika ;-))) smaczności !!!
 
kempen
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:34
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

dobre, robiłem podobnego kurczaka z nadzieniem z bułki tartej, z kawałkami boczku, rodzynkami i musztardą...planowałem kupno kaczki, jak ktoś ma dojście do wiejskiej, tłustej to proszę o namiar. Pamiętam jak mieszkałem w Warszawie, to wszystkie kaczki we wszelkich supermarketach pochodziły z zakładu Drop w Kępnie
 
sirena32
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:34
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Nie róbcie mi takich dyskusji - ja się ciągle odchudzam!!!!Ale Wam życzęznego. smac
 
efkama
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:34
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

mike twój przepis się nie liczy bo zżynałeś ;-)))
 
kempen
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:34
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

proszę tego forum nie usuwać bo będę na podstawie jego tworzył w kuchni
 
efkama
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:37
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

to ci teraz napiszę tak jak mi przed chwilą mike napisał :
wydrukuj sobie i na ścianę ;-)))
 
mikehopfen
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:39
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

efkama napisał/a:
mike twój przepis się nie liczy bo zżynałeś ;-)))



tylko trochęusmiech
 
efkama
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:40
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

ładne mi trochę ;-))) a na innych wyzywacie jak coś od nas ściągają he he .. kaczkę się robi inaczej ! wkłada się jej w du... co trza i tyle ;-))))))
 
kempen
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:45
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

i ja temu kurczakowi też tak wsadziłem a nie pod skórę piersi po skóra jest najsmaczniejsza...
 
efkama
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 22:46
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

i co ? fajnie ... sorki fajne było mięsko ;-))) a co wsadziłeś ? ja wrzucam suszone śliwki, brzoskwinię i jabłko i duuuużo majeranku !!!
 
kempen
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:35
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

chciałem wypróbować przepis na Indyka amerykańskiego i bazowałem na bułce tartej z musztardą, kiełbasą i boczkiem w kostkę, garścią rodzynek i jakąś przyprawą (szafran?)
 
efkama
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:48
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

a po cholerę ci indyk po amerykańsku !!! zrób go tak samo jak kaczkę tylko dużo ziół trzeba (najlepsze prowansalskie) a jak już ci tak na tym zależy to wetknij mu w kuper te 50 gwiazdek i puść petardę ! to tak bardziej amerykańsko wtedy będzie ;-)))
 
efkama
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:50
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

p.s. musztarda nie tyle daje smak mięsu co powoduje że jest bardziej kruche ! kiedys takie mięsiwa moczyło się dobę w "bunclowym" garnku zalane kwasnym mlekiem coby "skruszało" ! dziczyznę to obowiązuje do dzisiaj ;-)
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Monografia Kępna z 1815

Czytaj publikację


bądź pobierz książkę
(ok. 35MB)
Do zobaczenia Efka![0]
Kalendarz

Brak wydarzeń.

Złap nas w sieci NK  FB  BL  TVN24
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Leczenie AMD
· Magnesy stolarskie?
· Części samochodowe?
· prezent dla mamy
· Czy miał ktoś proble...
· Prezent dla taty
· Kępno.Węzeł kolejowy.
· Friederike Kempner -...

Losowe tematy
· Marszałki
· KONSULTACJE SPOŁECZ...
· Cmentarz Trzcinica
· Gmina Trzcinica.
· Poszukuję zbieraczy...
Najwyżej oceniane zdjęcie
Brak głosów w tym miesiącu
44,375,016 unikalne wizyty